Produsele ecologice vor fi supuse unor noi reguli în UE

Uniunea Europeană revizuiește regulamentele actuale privind produsele ecologice și etichetarea produselor ecologice, pe fondul creșterii cererii și a necesității menținerii încrederii consumatorilor în aceste produse. Noul regulament, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, are rolul de a preveni fraudele în domeniu și de a asigura o concurență loială pentru agricultori. Regulile de producție vor fi simplificate, prin eliminarea treptată a mai multor excepții, iar sistemul de control va fi consolidat, grație unor măsuri de precauție mai stricte și a unor controale robuste de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, informează Comisia Europeană. Producătorii din țările terțe care exportă în spațiul european vor trebui să respecte aceleași reguli cu cei care produc în Uniunea Europeană. Regulile ecologice vor acoperi o listă mai largă de produse, ca, de exemplu, sare, ceară de albine, frunze de viță de vie etc. Certificarea va fi mai ușoară pentru fermierii mici, datorită introducerii unui nou sistem de certificare și va exista o abordare uniformă, pentru reducerea riscului de contaminare cu pesticide.

Comportamentul de consum al românilor

În România, agricultura ecologică este pe un trend ascendent atât în sectorul vegetal, cât și animalier. Un sondaj intitulat „Românii și agricultura” realizat de iVox, în luna martie a acestui an, la solicitarea World Vision România, arată că aproximativ 78% dintre respondenți (studiul a fost făcut pe un eșantion de 3.426 respondenți, utilizatori de Internet de vârstă majoră) cumpără produse bio/ecologice. Mai mult de jumătate din respondenți, 55,32%, consideră că prețul ridicat al produselor ecologice este principalul lor dezavantaj, iar 28,38% manifestă o lipsă de încredere în textul scris pe etichete. Dintre consumatorii de produse ecologice chestionați, patru din zece cumpără între 10% și 30% produse sănătoase și doar doi din zece cumpără între 30% și 50% produse bio, arată studiul World Vision România. Aproape șapte români din zece ar fi dispuși să plătească în plus pentru alimentele bio. Dintre aceștia, 43,85% ar fi de acord să plătească mai mult cu 5% până la 10% pentru produsele bio, iar 27,86% admit să plătească în plus chiar cu 10% până la 20%. Trei din zece respondenți nu ar fi dispuși să plătească mai mult pentru produsele ecologice. Factorii care i-ar determina pe români să consume mai multe produse bio sunt prețul mai mic (42,41%) și siguranța că produsul pe care-l consumă este chiar ecologic, fără chimicale (43,40%).

Pentru stimularea consumului de produse ecologice, în România, taxa pe valoarea adăugată aferentă acestora a fost redusă de la 9% la 5%, de la 1 iunie a.c., pe întregul lanț de distribuție, însă numai în cazul în care acestea sunt autorizate de Ministerul Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram