Programe de finanțare pentru fermieri susținute de stat

Patru programe de finanțare importante pentru fermieri sunt în derulare la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, informează publicația electronică ct100.ro, citându-l pe ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, aflat, astăzi, 11 iulie, în vizită la stația de irigații Carasu-Galeșu din județul Constanța.

Acestea sunt:

Programul de sprijinire financiară a entităților agricole care angajează tineri, astfel: Pentru fiecare tânăr angajat, care are un grad de pregătire superior, angajatorul primește 1.000 de lei, pentru un tânăr care are pregătire medie primește 700 de lei și pentru cel care nu are o pregătire medie primește 500 de lei, infiormează publicația citată. Ministrul agriculturii spune că , în cadrul acestui program de finanțare, „deja au fost primite cereri la nivelul direcțiilor agricole”.

Acordarea în avans a unor subvenții, pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de condițiile climaterice nefavorabile din acest an agricol. „Am solicitat – și zilele acestea o să avem răspunsul de la Comisia Europeană – ținând cont de condițiile climaterice pe care le-au avut fermierii în această perioadă, să le aducem subvențiile cu 70% în avans, ceea ce înseamnă enorm”, a declarat Petre Daea, citat de ct100.ro.

Sprijinirea fermierilor prin facilitarea accesului la credite bancare garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FNGR) și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), ca urmare a adeverințelor de sprijin eliberate de APIA. Creditele sunt garantate în proporție de 85% de cele două instituții de garantare. „Te duci la bancă , ai adeverința de la APIA și știi că ai un milion de euro sau de lei de luat prin APIA, ca subvenție, poți să iei credit garantat, fără nicun fel de problemă, în sumă de 850.000 de lei sau de euro”, a declarat ministrul Petre Daea conform sursei citate.

Accesul la finanțare prin Fondul European de Investiții. „70% din dobânda creditului este suportată prin Planul Național de Dezvoltare Rurală”, precizează Petre Daea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram