Radiografia agriculturii românești. Locul României în Uniunea Europeană

Agricultura și industria alimentară sunt printre domeniile care prezintă un interes major în această perioadă. Guvernele statelor europene sunt preocupate atât de continuarea lucrărilor agricole, plantarea culturilor și desfășurarea optimă a lucrărilor de recoltare, cât și de menținerea lanțurilor de aprovizionare.

Autoritățile române promovează necesitatea continuării funcționării piețelor agroalimentare și poartă discuții, periodic, cu toți actorii implicați, producători, procesatori, comercianți. Agricultorii români sunt în plin proces de efectuare a lucrărilor de primăvară.

Institutul Național de Statistică (INS) trece în revistă principalele rezultate ale agriculturii românești din ultimii doi ani.

Astfel, suprafaţa cultivată în anul 2019, comparativ cu anul 2018, a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi și a scăzut la leguminoase pentru boabe și legume, informează INS.Din datele publicate de INS, rezultă o creștere a randamentelor la leguminoase pentru boabe în 2019, unde producția a fost mai mare, în condițiile unei suprafețe mai mici cultivate, și o reducere a randamentelor la cereale pentru boabe, plante uleioase și cartofi, unde producțiile au fost mai mici, deși ariile cultivate au fost mai mari.

Anul 2019 comparativ cu anul 2018

Cereale pentru boabe. Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3% în anul 2019 comparativ cu 2018, în timp ce producţia a scăzut cu 6,5%, în principal din cauza scăderii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar).

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 38,8%.

Producţia de cereale a scăzut, în principal, din cauza reducerii cu 9,2% a producției la porumb boabe.

Leguminoase pentru boabe. Producția a crescut cu 27,7%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Plante uleioase. Producţia a scăzut cu 9,0%, deşi suprafaţa cultivată a crescut (+3,4%). Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi la rapiţă (-47,1%) şi soia boabe (-20,6%).

Cartofi. Suprafaţa cultivată a crescut cu 0,6%, iar producţia a scăzut cu 10,2%, faţă de anul precedent.

Legume. Producţia a scăzut cu 7,9% în anul 2019 faţă de anul 2018, ca urmare a reducerii suprafeței cultivate și a randamentului la hectar mai mic.

Struguri. În anul 2019, producţia de struguri a scăzut cu 15,0%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-15,5%), faţă de anul precedent.

Plantaţii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod). Producţia de fructe din livezi a scăzut cu 10,7%, din cauza randamentului mai mic la hectar, față de anul precedent.

În anul 2019, suprafața cu vii pe rod a fost de 178.000 hectare, mai mare cu o mie de hectare față de anul precedent, iar producția a fost mai redusă cu 172.000 tone, respectiv, de la 1,14 milioane tone în 2018, la 972.000 tone în 2019.

Pomii fructiferi (livezile pe rod) au acoperit o suprafață de 136.000 hectare, aproximativ egală cu cea din anul precedent (o mie de hectare în minus în 2019, față de 2018), în timp ce producția a scăzut cu 88.000 tone, de la 820.000 tone în 2018, la 732.000 tone în 2019.

Producția agricolă românescă, în Uniunea Europeană

  • Primul loc în UE la porumb boabe atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată;
  • Primul loc în UE la floarea soarelui atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată;
  • Locul patru la grâu atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania și Polonia;
  • La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul șapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit și Belgia.

În tabelele de mai jos, sunt prezentate suprafețele cultivate și producțiile realizate la principalele culturi, în România și în principalele țări agricole ale Uniunii Europene (Sursa: INS, după Eurostat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram