Recoltele mai mici ar putea să oprească declinul prețurilor grâului în regiunea Mării Negre. Comisia Europeană și USDA estimează pentru România o producție de 8,6 milioane tone de grâu

Vremea extrem de schimbătoare din acest an agricol, clima uscată și seceta au influențat culturile și au determinat repetate revizuiri ale prognozelor privind recoltele din anul comercial 2019/2020. Raportul publicat joi, 12 septembrie a.c., de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) aduce câteva modificări, în special, privind recoltele de grâu ale statelor din regiunea Mării Negre, pentru care estimările au fost revizuite în scădere. Pentru Rusia, Ucraina și Kazahstan sunt așteptate producții de grâu mai mici decât previziunile anterioare, iar acest lucru ar putea să oprească scăderea prețurilor în regiunea Mării Negre, apreciază specialiștii în domeniu. Tendința descrescătoare a prețului grâului la Marea Neagră a fost vizibilă în ultimele două luni, iulie și august. De altfel, după anunțul USDA, prețurile au urcat pe bursele externe, chiar dacă nesemnificativ. În data de 13 septembrie a.c., la bursa Euronext, Paris, grâul a fost cotat la 170,50 euro/tonă pentru contractele cu livrare în luna decembrie a.c., în creștere de la 169 euro/tonă cu o zi în urmă, înainte de publicarea raportului USDA. Pentru livrări în lunile martie 2020, mai 2020, septembrie 2020, cotațiile au fost de 175 euro/tonă, 177,75 euro/tonă și, respectiv, 178,5 euro/tonă. În ultimele două luni, tendința de scădere a prețurilor grâului a fost aproape generală. În Statele Unite ale Americii, prețurile medii au coborât de la 227 dolari/tonă, în iunie, la 196 dolari/tonă în luna august, în Argentina de la 245 dolari/tonă la 229 dolari/tonă, în Australia s-au redus de la 266 dolari/tonă, în iunie, la 248 dolari/tonă în iulie, dar pe fondul unor așteptări mai reduse în ceea ce privește producția afectată de clima uscată, cotațiile au înregistrat o ușoară revenire în august, până la 250 dolari/tonă.

În raportul din luna septembrie, USDA a redus estimările pentru producția globală de grâu la 765,53 milioane tone, de la 768,7 milioane tone predicția din august. Pentru China (132 milioane tone), SUA (53,89 milioane tone), Canada (33,30 milioane tone), Argentina (20,50 milioane tone) estimările s-au menținut constante. Cresc așteptările pentru Uniunea Europeană la 151 milioane tone, pentru India la puțin peste 102 milioane tone, în timp ce pentru Rusia, Ucraina, Kazahstan, Australia se reduc. Consumul mondial de grâu este evaluat la 756 milioane tone, iar stocul global la sfârșitul anului la 286,5 milioane tone, concentrat, în special, în China (145,9 milioane tone).

Uniunea Europeană, 151 milioane tone de grâu

 • Principalul producător mondial de grâu

 • Al treilea exportator global, după Rusia și SUA

 • Al nouălea importator global de grâu

 • Locul trei în lume din punctul de vedere al suprafețelor cultivate cu grâu, după India și Rusia

Producția de grâu din Uniunea Europeană (UE) 2019/2020 este estimată de USDA la 151 milioane tone, un nivel similar cu prognoza Comisiei Europene (151,8 milioane tone, inclusiv grâu dur – 8 milioane tone) și cu cel realizat în anul 2017 (anul trecut, recolta UE de grâu a fost de 138,6 milioane tone). Grâul a fost cultivat, în UE, pe o suprafață de 26 de milioane de hectare.

Franța și Germania sunt principalii producători de grâu din Uniunea Europeană și, totodată, țările cu cea mai mare suprafață cultivată: 5,2 milioane hectare cultivate cu grâu în Franța și 3,09 milioane hectare în Germania. În pofida perioadei de căldură extremă din Franța și a secetei din timpul sezonului, culturile franceze de grâu s-au dovedit a fi rezistente, recolta depășind așteptările inițiale. USDA a crescut estimările pentru grâul francez puțin peste cifra avansată de ministerul de profil din Franța, cu aproximativ 500.000 de tone, până la 40,2 milioane tone.

În schimb, recolta Germaniei a fost mai afectată de vremea nefavorabilă și, pe baza rapoartelor guvernului de la Berlin, USDA a redus estimările pentru recolta germană cu 0,6 milioane tone, față de prognoza din august. Totuși, Germania înregistrează un avans al producției cu aproape trei milioane tone, comparativ cu anul trecut.

În România, aproximativ două milioane de hectare au fost cultivate în toamna anului trecut cu grâu, mai exact, 2.055.682 ha potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Nu există o statistică internă a suprafețelor afectate de vremea nefavorabilă din iarnă, însă Comisia Europeană estimează o recoltă de circa 8,65 milioane tone (aproape la același nivel cu USDA), de pe aproximativ 1,9 milioane hectare.

Estimări ale Comisiei Europene și ale Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii privind producția de grâu a statelor membre UERusia, estimări revizuite în scădere

 • Al patrulea producător de grâu din lume, după UE, China și India

 • Principalul exportator global; 34 milioane tone de grâu estimează USDA că va exporta Rusia în acest an comercial

 • Al patrulea furnizor de grâu pentru UE, în primele 10 săptămâni din anul comercial în curs; în perioada 1 iulie – 9 septembrie a.c., a furnizat aproximativ 68.000 tone în spațiul comunitar

 • Importuri nesemnificative

 • A doua cea mai mare suprafață din lume cultivată cu grâu, însă pe locul 34 în lume din punctul de vedere al randamentului producției, după Moldova

USDA estimează producția totală de grâu a Rusiei la 72,5 milioane tone, în scădere cu 500.000 tone față de prognozele anterioare, din cauza efectelor nefavorabile provocate de vremea caldă și uscată din lunile iulie și august.

Kazahstan, prognoză redusă cu 1,5 milioane tone

 • Locul 13 în lume după producția realizată, însă este un competitor serios pentru grâul de la Marea Neagră

 • Locul opt mondial din punctul de vedere al exporturilor

 • Importuri nesemnificative

 • Locul șase în lume din punctul de vedere al suprafețelor cultivate cu grâu

Producția de grâu din Kazahstan pentru 2019/2020 este estimată la 11,5 milioane tone, în scădere de la 13 milioane tone, prognoza din luna august a.c., și sub recolta de anul trecut. Randamentul a fost, de asemenea, redus la 1,02 tone pe hectar. În perioada 1 iulie – 9 septembrie a.c., Kazahstan a livrat în spațiul comunitar 29.290 tone de grâu dur.

Ucraina, minus 500.000 tone

 • Locul șapte în lume după volumul producției

 • Al cincilea exportator global

 • Principalul furnizor de grâu pentru UE în perioada 1 iulie – 9 septembrie a.c., cu 303.277 tone livrate, fiind urmată de Moldova, cu 139.909 tone exportate în spațiul comunitar în această perioadă

 • Importuri nesemnificative

 • Locul 11 în lume, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate cu grâu

  Estimarea pentru producția de grâu a Ucrainei este revizuită în scădere de USDA, până la 28,7 milioane tone, fiind redusă cu 500.000 de tone față de luna precedentă, însă rămâne peste recoltele realizate în ultimii patru ani. Pentru 2019/2020, USDA estimează că exporturile totale ale Ucrainei vor depăși 19 milioane tone. Alături de Rusia, Ucraina este un competitor important al României pentru livrările de grâu pe piața egipteană, principala destinație a grâului românesc.

Australia, recolta scade cu două milioane tone

 • Al nouălea producător mondial de grâu

 • Locul șapte din punctul de vedere al exporturilor

 • Importuri nesemnificative

 • Locul șapte în lume după suprafețele cultivate cu grâu

USDA scade estimarea pentru producția australiană 2019/2020 de grâu, până la 19 milioane tone, cu două milioane de tone mai puțin față de estimările de luna trecută, dar cu 1,7 milioane tone peste recolta de anul trecut. Cultura de grâu australiană a fost afectată de vremea secetoasă, însă prognozele meteo pentru luna în curs sunt favorabile și generează așteptări pentru dezvoltarea plantelor până la recoltare, care începe în noiembrie. Randamentul culturii este estimat la 1,78 tone la hectar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram