România, cea mai mare creștere din UE la carne de oaie abatorizată

România a abatorizat 40.500 tone carcasă de carne de oaie, în perioada ianuarie – aprilie 2019, cu 17,9% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând cea mai mare creștere a sacrificărilor dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit Eurostat. România este a doua țară europeană din punctul de vedere al cantității de carne de oaie rezultată din abatorizare în primele patru luni din acest an, după Marea Britanie (97.200 tone carcasă, cu un avans de 8,5%). Pe locul al treilea este Spania, cu 37.000 tone carcasă (cu 6,7% în scădere față de perioada similară a anului trecut), urmată de Franța, cu 28.200 tone carcasă (în creștere cu 0,3%).

În ceea ce privește sacrificările de capre, România este, de asemenea, pe locul al doilea în UE, cu aproximativ 6.000 tone carcasă, în primele patru luni ale acestui an, înregistrând cea mai mare creștere a abatorizării din Uniune, cu un avans de 25,3% față de perioada similară din anul precedent. Pe primul loc este Grecia, cu 10.670 tone carcasă abatorizate, în creștere cu 15,5% față de anul trecut.

Exportul de oi și de miei vii, din Uniunea Europeană, a crescut în perioada ianuarie – mai 2019 la 1,12 milioane capete, de la 750.000 în aceeași perioadă a anului trecut, conform Comisiei Europene. Din acestea, 368.000 au fost miei, cu 81.000 mai mulți decât în perioada similară a anului precedent.

Principalele destinații la export pentru carnea de oaie și de capră ale țărilor membre UE sunt: Libia (creștere cu 45% în perioada ianuarie – mai 2019, față de aceeași perioadă a anului trecut), Iordania (+1%), Iran (creștere de la 20 tone carcasă la 3.846 tone carcasă), Israel (în scădere cu 11%), Hong Kong (-39%), Liban (-18%), Elveția (-5%).

În același timp, țările membre UE importă carne de oaie și de capră din Noua Zeelandă, Australia, Macedonia de Nord, Argentina, Irlanda, Uruguay, Chile.

Producția comunitară de carne de oaie și de capră acoperă 91% din consumul intern, în acest an, iar prognozele DG Agri indică același procentaj și pentru anul viitor.

Cei mai mari exportatori din lume de carne de oaie si de capră (exclusiv animale vii) sunt: Noua Zeelandă, Australia, Uniunea Europeană, Uruguay, India, Statele Unite ale Americii, iar cei mai mari importatori globali sunt: China+Hong Kong, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Japonia, Iran.

Prețuri în scădere față de anul trecut

În săptămâna 15 iulie – 21 iulie 2019, prețul pentru mieii cu greutatea mai mare de 13 kg carcasă a fost de 477,4 euro/100 kg carcasă, în scădere cu 0,4% față de săptămâna anterioară și cu 9,3% față de luna precedentă. Pentru mieii cu o greutate mai mică sau egală cu 13 kg carcasă prețul a fost de 512,80 euro/100 kg carcasă, în creștere cu 0,4% față de săptămâna anterioară, dar în scădere cu 1,5% față de luna precedentă. Prețurile au fost în scădere și față de nivelurile consemnate cu un an în urmă, potrivit datelor Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram