România rămâne lider în UE la exportul de grâu, porumb, boabe de soia, floarea soarelui și ulei de floarea soarelui

Exporturile de grâu ale Uniunii Europene (UE) au crescut cu 51% în acest an comercial (perioada 1 iulie – 20 octombrie a.c.), comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.

România se menține pe primul loc în UE, după primele 16 săptămâni din anul comercial 2019/2020, cu peste 2,3 milioane tone de grâu livrate în țări terțe, adică aproape 29% din volumul total vândut de statele membre, conform datelor colectate de Comisia Europeană. Este urmată de Franța (1,2 milioane tone) și Bulgaria (885.000 tone).

În același timp, România a vândut cea mai mare cantitate de porumb în spațiul extracomunitar – 660 694 tone, la mare distanță de Bulgaria, al doilea exportator UE, care a livrat 98.900 tone sau de Franța (45.000 tone). Este și cel mai mare furnizor de boabe de soia din UE, cu 27.500 tone livrate în țări terțe, reprezentând 72,4% din totalul exporturilor UE.

România a furnizat pe piețele din afara Uniunii Europene și cel mai mare volum de semințe de floarea soarelui – 112.906 tone, reprezentând 65,5% din totalul exporturilor UE, dar și cea mai mare cantitate de ulei de floarea soarelui – 25.984 tone, mai mult decât Spania (17.600 tone) și Franța (12.000 tone).

De menționat că, în Rusia, prețurile pentru semințele de floarea soarelui sunt cele mai mici din ultimii cinci ani, iar Rusia și Ucraina au niveluri record ale producției de floarea soarelui, de 14 milioane tone și, respectiv, 15 milioane tone. Cele două state produc, singure, aproximativ 50% din producția mondială de floarea soarelui. Rusia și Ucraina sunt al treilea și al patrulea furnizor de semințe de floarea soarelui pentru UE, după Moldova și Serbia. În același timp, Ucraina vinde, în UE, cea mai mare cantitate de ulei de floarea soarelui – 88% din totalul achizițiilor statelor membre din zone non-UE, iar Rusia este al patrulea exportator în Uniune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram