România riscă să piardă locul pe podium, la nivel european, la producția de carne de ovine și caprine

ecocondiționalitate

România a pierdut teren la producția de carne de ovine, în acest an. În primul trimestru, cantitatea de carne de oaie produsă în țară a fost cu peste 40% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut, fiind de 6.200 tone carcasă ovine (locul șapte în UE), potrivit Eurostat. România se află în tendința europeană de scădere a producției de carne de ovine, însă mult mai accentuat. La nivelul Uniunii Europene, producția a scăzut cu aproximativ 10%. În 2018, România se clasa pe locul al treilea, în Uniunea Europeană, după Marea Britanie și Spania, cu o producție de 6,8 milioane tone, reprezentând 13% din totalul producției la nivel european.

Aceeași evoluție, descendentă, s-a înregistrat și la producția românească de carne de caprine, unde scăderea, față de primul trimestru de anul trecut, a fost mai pronunțată, cu 52%, plasând România pe poziția a cincea în Uniunea Europeană, cu 510 tone carcasă caprine în primul trimestru al anului în curs (în UE, s-a consemnat o creștere cu 2,2%). În 2018, producția de carne de caprine, de 951.000 de tone, situa România pe locul al treilea în Uniunea Europeană, după Grecia (1,96 milioane tone) și Spania (1,37 milioane tone).

La nivelul Uniunii Europene, producția de carne de ovine și caprine va fi, anul acesta, mai mică decât necesarul de consum, cu 11%, conform estimărilor DG Agri. Fermierii români ar putea folosi acest context european în favoarea lor, mărind producția de ovine și caprine abatorizată. Uniunea Europeană importă carne de ovine și caprine, în principal, din Noua Zeelandă, Australia și Macedonia de Nord, care, în primele patru luni din acest an, a sporit livrările către UE cu 10%, potrivit Eurostat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram