România, un nou an cu cea mai mare producție de floarea soarelui din Uniunea Europeană

România este creditată, și în acest an, cu cea mai mare producție de floarea soarelui din Uniunea Europeană, conform estimărilor Comisiei Europene (CE) și ale COCERAL, asociația europeană care reprezintă comerțul cu cereale, furaje pentru animale, semințe oleaginoase, ulei de măsline, uleiuri și grăsimi și materiale agricole.

Prognozele pentru acest an agricol anunță, pentru România, o producție de floarea soarelui între 3 milioane tone și 3,3 milioane tone, ceea ce o menține pe primul loc în topul celor mai mari producători din UE, la distanță de cea de-a doua țară clasată, Bulgaria, pentru care estimările sunt de 1,9 milioane tone – 2 milioane tone. În același timp, România se menține în topul primilor cinci producători globali de floarea soarelui (locul 4-5), după Ucraina (15,5 milioane tone de semințe de floarea-soarelui), Rusia (13 milioane tone), Argentina (aproximativ 3,8 milioane tone) și foarte aproape de China (aproximativ 3,2 milioane tone) conform prognozelor Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite (USDA).

Suprafața cultivată cu floarea soarelui în România, aproximativ 1,2 milioane hectare, conform CE, reprezintă peste 63% din suprafața cultivată cu plante oleaginoase și aproximativ 12,6% din suprafața arabilă a României. Grupul de specialiști în domeniul plantelor oleaginoase din UE, ai Serviciului Agricol Extern (FAS) al USDA, apreciază că majorarea suprafețelor cultivate cu floarea soarelui, comparativ cu anul trecut, în țări precum România, Bulgaria, Franța, Spania, s-a datorat, pe de o parte, reducerii suprafețelor cultivate cu rapiță și, pe de altă parte, reutilizării câmpurilor de rapiță compromise în primăvara acestui an. Experții FAS apreciază că vremea a fost favorabilă pentru culturile de floarea soarelui din Europa Centrală și de Sud-Est și anticipează randamente medii mai bune decât anul trecut pentru România și Bulgaria. În schimb, estimează randamente mai mici pentru media Uniunii Europene, în special pentru Franța și Spania, dar estimările sunt de creștere a producției în spațiul comunitar, chiar și în Franța, datorită extinderii zonei cultivate. Creșteri mai mici sunt previzionate de FAS pentru Ungaria, Italia, Grecia, Germania și Austria.

           Principalii producători de floarea soarelui în anul comercial 2019/2020

Sursa: COCERAL, Comisia Europeană

România rămâne principalul producător din UE, dar este, în același timp, și cel mai mare importator de floarea soarelui cu origini din afara spațiului comunitar. Anul trecut, importurile României din zone non-UE (158.000 de tone) au reprezentat 31% din totalul importurilor țărilor Uniunii Europene, un procentaj aproximativ egal cu media ultimilor cinci ani, iar cel mai mare furnizor pentru România a fost Moldova (93,5% din total), urmată de Turcia și Ucraina (aproape 4.000 tone fiecare). În prima lună din anul comercial curent, luna iulie, Statele Unite ale Americii au livrat aproximativ 1.000 tone în România.

România este și exportator de floarea soarelui. În anul comercial 2018/2019, a livrat în spațiul extracomunitar 267.000 de tone, în special în Turcia. În anul 2017, conform Institutului Național de Statistică a vândut în spațiul extracomunitar 169.000 tone, iar către statele membre UE aproximativ 1,16 milioane tone, iar 1,87 milioane tone au fost utilizate industrial.

Dintre țările care exportă la Marea Neagră și care pun presiune pe prețul din regiune, Ucraina este de departe cel mai mare producător, ocupând și primul loc în lume, urmată de Rusia (locul doi mondial), Moldova (900.000 tone) și Kazahstan (800.000 tone). Moldova rămâne, în anul 2019, cel mai mare exportator de floarea soarelui din lume (aproximativ 590.000 tone), conform estimării USDA, urmată la mică distanță de Uniunea Europeană, de China (400.000 tone), Kazahstan (285.000 tone), Rusia (200.000 tone), Ucraina (150.000 tone).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram