ROMAPIS a reacționat pozitiv la interdicția Ministerului Agriculturii pentru utilizarea neonicotinoidelor la culturile de floarea-soarelui

Federația Asociațiilor Apicole din România – ROMAPIS a reacționat pozitiv la decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de a nu acorda autorizație pentru folosirea neonicotinoidelor în tratarea semințelor de floarea soarelui, însă consideră că autorizarea temporară a tratamentelor pentru semințele de porumb și sfeclă de zahăr este o interpretare abuzivă a regulamentelor Comisiei Europene.

Faptul că, la peste 6 ani după instituirea interdicției folosirii neonicotinoidelor la cultura de floarea-soarelui la nivel de UE, această măsură de protecție a albinelor și a celorlalți polenizatori se aplică, în sfârșit, pentru prima oară și în România reprezintă o intrare în normalitate pe care apicultorii României nu pot decât să o salute!”, scrie ROMAPIS într-un comunicat publicat marți pe pagina de facebook a Federației.

Apicultorii sunt deschiși evaluării impactului asupra populațiilor de albine și a culturilor de floarea-soarelui și rapiță, în absența utilizării neonicotinoidelor. „Considerăm că această situație deschide noi perspective prin faptul că atât sectorul apicol cât și cel vegetal se vor afla pentru prima oară de la apariția acestor tratamente în România în situația de a putea evalua în termeni reali impactul absenței acestor pesticide atât la floarea-soarelui și rapiță cât și asupra albinelor. Sperăm ca această experiență să conducă la o mai bună colaborare între cele două sectoare pornind de la o evaluare corectă a realității la finalul actualului sezon apicol și agricol”, se mai arată în comunicatul reprezentanților apicultorilor din România.

În ceea ce privește autorizarea temporară pentru utilizarea neonicotinoidelor la semințele de porumb și sfeclă de zahăr, ROMAPIS consideră că este rezultatul unei interpretări abuzive, în raport cu prevederile regulamentelor Comisiei Europene, care prevăd folosirea acestora în situații excepționale „când sănătatea plantelor este amenințată de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile”.

La a 6-a derogare consecutivă pentru porumb apreciem că acest act nu mai poate fi interpretat ca o excepție, nici ca o urgență în situația în care nu cunoaștem ca în acest interval de timp MADR să fie preocupat de studiul unor metode alternative noi de combatere a dăunătorilor, nici de aplicarea consecventă a tehnicilor agricole cunoscute care ar diminua nivelul de infestare cu dăunători specifici ai porumbului precum rotația culturilor. Porumbul, deși nu este o plantă meliferă în sine, reprezintă o sursă de polen importantă pentru albine, expunerea acestora la efectul neonicotinoidelor care se regăsesc în polenul de porumb fiind foarte periculoasă. De asemenea, celelalte efecte ale folosirii semințelor tratate cu aceste substanțe, inclusiv cele de sfeclă de zahăr, cum ar fi migrarea substanțelor toxice prin aer sau din sol prin intermediul apei în alte zone, inclusiv la culturi agricole netratate sau pajiști naturale și la flora spontană, sunt fenomene foarte periculoase pentru polenizatori și cu risc pentru sănătatea publică”, precizează comunicatul federației apicultorilor români.

ROMAPIS a obiectat permanent în ultimii ani față de atitudinea Ministerului Agriculturii de a permite, prin derogări de la regulamentele UE, utilizarea acestor insecticide considerate responsabile pentru pierderea populațiilor de albine, prin petiții, manifestații de stradă, acțiuni în instanță.

În anul 2013, Uniunea Europeană a luat decizia de a limita utilizarea unor insecticide neonicotinoide pentru tratarea semințelor unor culturi agricole, iar în 2018 a hotărât interzicerea în aer liber a trei tipuri de neonicotinoide. Din anul 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat derogări temporare pentru folosirea produselor pe bază de neonicotinoide.

În acest an, MADR a autorizat utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb și de sfeclă de zahăr și a anunțat că nu va acorda autorizație pentru utilizarea în situații de urgență a produselor de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea semințelor de floarea soarelui.

Despre acest subiect mai puteți citi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram