Rusia este cel mai mare furnizor de grâu pe piața europeană

Rusia este principalul exportator de grâu comun pentru Uniunea Europeană, cu peste 970.000 de tone livrate țărilor membre în perioada iulie 2018 – iunie 2019. Această cantitate reprezintă aproape un sfert din importurile de grâu comun ale statelor comunitare din țări non-UE. Ucraina este al doilea mare furnizor de grâu pentru UE, cu 870.000 de tone livrate în perioada raportată (21% din totalul importurilor de grâu ale UE), potrivit datelor Comisiei Europene.

Pentru anul comercial 2019/2020, analiștii externi estimează creșteri ale producțiilor de grâu în cele două țări favorizate de clima prielnică din timpul iernii, Rusia și Ucraina. Iar pe fondul unei concurențe mai mari în zona Mării Negre, proiecțiile pentru exporturile de grâu ale Statelor Unite ale Americii, în Uniunea Europeană, au fost revizuite în scădere față de previziunile din luna mai, cu 500.000 tone, pentru anul comercial 2019/2020. În perioada iulie 2018 – iunie 2019, SUA au exportat în UE 476.000 tone de grâu, în crestere cu 15% față de media ultimilor cinci ani, fiind al patrulea exportator pentru UE după Canada. Volumele livrate în spațiul comunitar de SUA reprezintă 12% din importurile de grâu ale țărilor membre, cifrate la 4,1 milioane tone.

România, al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană

În perioada iulie 2018 – iunie 2019, șase țări membre au exportat 92% din volumele de grâu livrate din spațiul comunitar către state non-EU: Franța (45%), România (17%), Germania (12%), Lituania (8%), Polonia (6%) și Letonia (4%), conform Comisiei Europene. Volumul total al exporturilor de grâu către state terțe totalizează 21 de milioane de tone. Această cifră este cu 28% sub nivelul mediu al exporturilor realizate de UE în perioada 2013 – 2017. Principalele destinații sunt: Algeria, Arabia Saudită, Egipt, Maroc, Africa de Sud, Sudan, Iordania.

Analiștii externi se așteaptă la creșterea cererii de grâu din partea țărilor Asiei de Sud-Est și ale Africii sub-sahariene, peste nivelul celei din statele Africii de Nord.

Potențialul de creștere a producțiilor de grâu din Rusia și Ucraina măresc concurența pe piețele de desfacere. Grâul rusesc este prezent pe piețele Asiei de Sud-Est, avantajat, în prezent, și de un preț mai mic. Rămâne de văzut în ce măsură comerțul internațional cu grâu european va fi afectat de concurența cu grâul rusesc, piețele de desfacere tradiționale ale Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram