Comisia Europeană dispune măsuri de fluidizare a transportului intracomunitar de mărfuri

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) le recomandă fermierilor să nu achiziționeze produse de protecție a plantelor în exces și să nu constituie stocuri. Asociația afirmă că au existat sincope pe lanțul de aprovizionare cu inputuri pe rutele din afara României care au afectat termenele de livrare pentru unele produse, dar apreciază că nu vor exista lipsuri ale produselor de protecție a plantelor sau cantități insuficiente pentru sezonul actual, de primăvară.

Având în vedere urgențele momentului pentru protejarea sănătății culturilor agricole, întreg personalul din domeniul industriei de protecție a plantelor reprezentat de AIPROM este în contact cu fermierii și distribuitorii de input-uri”, transmite AIPROM într-un comunicat postat pe pagina de socializare.

Luni, 23 martie, Comisia Europeană a emis noi orientări practice în legătură cu circulația mărfurilor pe tot teritoriul UE pe durata pandemiei de coronavirus. Pentru a se asigura că lanțurile de aprovizionare din întreaga UE continuă să funcționeze, se solicită statelor membre să desemneze neîntârziat toate punctele interne corespunzătoare de trecere a frontierei din cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T) ca puncte de trecere a frontierei pentru „culoarele verzi”. Punctele de trecere a frontierei pentru culoarele verzi trebuie să fie deschise tuturor vehiculelor de marfă, indiferent de natura mărfurilor pe care le transportă. Trecerea frontierei, inclusiv toate verificările și controalele medicale, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute”, transmite Comisia Europeană într-un comunicat remis luni.

Comisarul pentru transporturi Adina Vălean a declarat: „Rețeaua UE de transport conectează întreaga UE. Documentul nostru de orientare are drept scop să contribuie la protejarea lanțurilor de aprovizionare ale UE în aceste condiții dificile și să asigure că mărfurile și lucrătorii din sectorul transporturilor pot continua să circule peste tot unde este necesar, și asta fără întârziere. Acum este importantă mai mult decât oricând o abordare colectivă și coordonată în privința transportului transfrontalier. Culoarele verzi sunt de asemenea concepute special pentru a-i proteja pe lucrătorii din sectorul transporturilor aflați în prima linie a acestei crize. Acest set de recomandări le va facilita misiunea deja stresantă și va conferi muncii lor mai multă siguranță și previzibilitate.”

Mesaje cheie transmise de Comisia Europeană

Puncte de trecere a frontierei pentru culoarele verzi. Procedurile de la punctele de trecere a frontierei pentru culoarele verzi trebuie reduse la minimum și simplificate, menținându-se un nivel strict necesar. Verificările și controalele medicale trebuie efectuate fără ca conducătorii auto să trebuiască să iasă din vehicule, iar conducătorii înșiși trebuie supuși doar unor controale minime. Nu trebuie să li se solicite conducătorilor vehiculelor de transport de mărfuri să prezinte niciun alt document în afara documentului de identitate, a permisului de conducere și, dacă este necesar, a unei scrisori din partea angajatorului. Trebuie acceptată prezentarea/depunerea documentelor pe cale electronică. În contextul actualei situații, se solicită totodată insistent statelor membre să suspende temporar toate interdicțiile de acces rutier valabile actualmente pe teritoriul lor, cum ar fi condusul la sfârșit de săptămână, pe timp de noapte și interdicțiile de la nivel sectorial.

Aplicarea unor norme pentru lucrătorii din sectorul transporturilor. Pentru a menține fluxul transporturilor, Comisia recomandă ca statele membre să ia măsuri pentru a asigura libera circulație a tuturor lucrătorilor implicați în transportul internațional, indiferent de modul IP/20/510 de transport. În special, ar trebui să se renunțe la norme precum restricțiile de călătorie și carantina obligatorie a lucrătorilor din sectorul transporturilor care nu prezintă simptome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram