Șase țări asiatice sunt afectate de pesta porcină

Pesta porcină africană (PPA) este endemică în toată China, dar prețurile ridicate ale cărnii de porc vor încuraja mulți crescători chinezi de porci să se retragă din această activitate sau să se extindă, în ciuda riscurilor semnificative de contaminare cu PPA a animalelor, apreciază Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) în cel mai recent raport, din data de 22 iulie a.c. La începutul lunii iulie a.c., China a raportat 144 de focare de pestă porcină la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală, însă există suspiciuni că numărul real ar putea fi mai mare, dar nu este raportat fidel de oficialii locali. Un raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) publicat în data de 25 iulie a.c. arată că numărul focarelor de PPA din China a ajuns la 149. Primul focar de pestă porcină africană a fost detectat la 3 august 2018 și de atunci 1,16 milioane de porci au fost sacrificați.

Estimările recente ale USDA privind efectivele de porcine ale Chinei, cel mai mare producător global de carne de porc (93,1% din producția Asiei de Est – China, Hong Kong, Taiwan, Macao, Japonia, Coreea de Sud) sunt de scădere cu 21% în 2019 și cu încă 10% în 2020. Analiștii americani sunt de părere că lipsa raportărilor exacte frânează serios combaterea bolii, favorizând apariția de noi focare. Consumul de carne de porc este estimat să scadă cel puțin cu 9% în 2019, însă cererea va continua și ar putea determina o creștere accentuată a importurilor, cu 60 %. Stocurile au menținut prețurile interne pe termen scurt. Însă efectele combinate induse de stocurile în scădere, în a doua jumătate a acestui an, și producțiile incerte cresc probabilitatea majorării semnificative a prețurilor de consum la începutul anului 2020 și a importurilor. Analiștii americani apreciază că pesta porcină africană va contribui la creșterea cererii de carne de vită și de alte proteine animale, în special păsări de curte. În condițiile în care persistă tensiunile comerciale dintre China și SUA, al treilea producător de carne de porc din lume, și restricțiile impuse de tarifele aplicate exporturilor americane se mențin, țările membre ale Uniunii Europene (UE este al doilea producător global de carne de porc) și Brazilia (al patrulea) își pot spori livrările în zonele asiatice afectate de pestă. Primele efecte la nivelul UE sunt deja vizibile. Le puteti găsi aici.

De menționat că statul asiatic are cea mai mare populație din lume, 1,434 miliarde de locuitori, conform Diviziei de Populaţie a ONU, și consumă aproape jumătate din producția de carne de porc din lume.

La 31 mai 2019, în Hong Kong a fost confirmat cel de-al doilea caz de febră porcină africană în cel mai mare abator al metropolei, la doar trei săptămâni după confirmarea primului caz, potrivit USDA.

Vietnamul a anunțat detectarea pestei porcine în data de 19 februarie 2019. În iunie, boala se răspândise în 58 din 63 de municipalități și provincii din întreaga țară. Până în data de 25 iulie a.c., conform FAO, 3,7 milioane de porci au fost sacrificați, echivalentul a peste 10% din efectivele totale de porcine ale țării. Ministerul de profil din Vietnam a estimat, în iunie a.c., daunele cauzate de pesta porcină cifrate la 3,6 miliarde dongi vietnamezi, echivalentul a 154,8 milioane dolari, conform USDA. Vietnamul este al șaselea producător de carne de porc din lume și acoperă aproape 63% din producția de carne a regiunii din Sud-Estul Asiei. Impactul economic și social pe termen mediu și lung al pestei porcine va depinde de gravitatea epidemiei, de reacția autorităților și de capacitatea de control asupra bolilor animalelor din Vietnam, opinează experții americani.

În Cambodgia, primul focar de pestă porcină a fost confirmat în Nord-Estul țării, în vecinătatea Vietnamului, în data de 2 aprilie 2019, și cinci provincii au fost afectate de această boală până în prezent.

Pesta porcină africană s-a extins și în Asia Centrală. În Mongolia, primul caz a fost raportat în ianuarie 2019. 11 focare au fost detectate, în șase provincii, și mai mult de 10% din totalul efectivelor de porci au murit sau au fost sacrificați din cauza PPA.

Boala a fost confirmată și în Coreea de Nord, în data de 23 mai 2019, și în Laos, unde primul focar a fost raportat în data de 20 iunie 2019, alte trei focare fiind confirmate în 11 iulie 2019.

Pericolul de contaminare există și pentru alte regiuni asiatice. Taiwanul nu a raportat niciun caz, dar au existat porci morți într-o provincie de sub jurisdicția taiwaneză.

Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Taiwan, dar și Australia au detectat virusul PPA în produsele din carne ale pasagerilor de pe zborurile aeriene ale companiilor originare din China, se arată în raportul USDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram