Schimbările climatice și importanța stocării carbonului în solurile agricole, teme de discuții ale miniștrilor agriculturii reuniți la Helsinki

Tehnicile agricole adecvate, implicarea fermierilor și a cercetătorilor, finanțarea prin Politica Agricolă Comună (PAC) pentru susținerea acțiunilor de atenuare a schimbărilor climatice au fost teme de discuție la întâlnirea informală a miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană care a avut loc în perioada 23-24 septembrie a.c., la Helsinki. Discuțiile s-au concentrat pe necesitatea sprijinirii, prin intermediul PAC, a măsurilor de menținere a carbonului în sol, acest lucru fiind considerat unul dintre mijloacele cheie de temperare a schimbărilor climatice. „Reforma PAC este o oportunitate pentru statele membre să sprijine sechestrarea carbonului din sol și alte măsuri de mediu din agricultură susținute prin programe naționale. În plus, reforma include cerințe obligatorii pentru toate statele membre să promoveze, de exemplu, starea bună a solului și păstrarea stocurilor de carbon din sol”, se arată în comunicatul publicat pe pagina oficială a Președinției Finlandei la Consiliul Uniunii Europene, după reuniunea de ieri.

În intervenția din cadrul reuniunii, ministrul român al agriculturii, Petre Daea, a precizat: „România a aplicat și va continua să implementeze practici cu impact major pentru stocarea carbonului în sol, prin creșterea suprafețelor împădurite, mai cu seamă pe terenurile degradate, prin protejarea pajiștilor sensibile și prin menținerea pășunilor permanente”, conform unui comunicat transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). „Pentru reducerea degradării solului și menținerea/creșterea nivelului de stocare a carbonului în sol este necesară stimularea fermierilor pentru a deveni conștienți de importanța perdelelor de protecție, care ar duce la creșterea producției agricole și la diminuarea impactului negativ al factorilor climatici”, a mai spus ministrul Petre Daea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram