Secetă pedologică moderată, puternică și extremă în perioada 2-8 noiembrie

Prognoza agrometeorologică emisă de Administrația Națională de Metoeologie (ANM) arată că și în perioada 2-8 noiembrie umiditatea din sol se menține la un nivel scăzut. Astfel, prognoza arată că, în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate în stratul de sol de 0-20 cm se va încadra în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă pe aproape întreg teritoriul țării. „Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local estul și sud-estul Dobrogei, centrul și sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat ăn nordul și nord vestul Munteniei rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime”, arată ANM.

Cât privește regimul hidro-termic din aer şi sol acesta va fi favorabil și va determina o evoluţie pe ansamblu normală a proceselor biologice la speciile de toamnă în aproape toată ţara, iar în zonele
depresionare, ritmurile de vegeta
ţie vor fi mai lente. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi bună pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime, precum şi pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.

Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea (80-100%), răsărirea (50-100%), apariţia primelor frunze (10-80%) şi înfrăţirea (10-40%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă. La cele semănate după 20 octombrie vor predomina fazele de germinare şi răsărire (10-100%).

Rapiţa se va afla la răsărire (40-100%), apariţia primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzire (6-10 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Sfecla de zahăr din Transilvania se va recolta pe ultimele suprafeţe.

În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, precum şi colorarea şi căderea masivă a frunzelor.

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole
specifice campaniei de toamn
ă (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă,
fertiliz
ări, etc), la scara întregii ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram