Siegfried Mureșan, raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a fost ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European, pentru care Comisia a propus un buget de 1.000 de miliarde de euro ce urmează să fie alimentat din investiții publice și private, în următorii zece ani.

În urmă cu două săptămâni, când Comisia Europeană a prezentat planul detaliat de finanțare a Pactului European, Siegfried Mureșan a solicitat garanții că există resurse suficiente pentru atenuarea efectelor tranziției, declarând: „Nu ar trebui să afecteze politicile existente – nici coeziunea, nici agricultura, nici cercetarea, nici inovarea. Este o prioritate suplimentară și ar trebui finanțată separat”.

Pactul Ecologic are ca obiect trecerea la o economie ecologică în Europa, în vederea combaterii schimbărilor climatice și atingerea neutralității climatice până în anul 2050, cu o țintă de limitare a încălzirii globale sub 1,5°C.

Pentru a răspunde cerințelor pactului, statele membre vor beneficia de finanțări europene, însă ele vor fi accesate pe bază de proiecte.

În planul de investiții al pactului, Comisia Europeană a inclus un Mecanism European al Tranziției Juste dedicat țărilor și regiunilor mai puțin dezvoltate și care au cea mai mare nevoie de finanțare europeană pentru a ajunge la o economie verde. Mecanismul va genera investiții în valoare de 100 de miliarde de euro în următorii 7 ani și de 143 de miliarde de euro în următorii 10 ani, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, dar și prin linii de creditare special create, precizează Siegfried Mureșan, în comunicatul emis după alegerea sa în calitate de raportor pentru Parlamentul European. „În ceea ce privește accesul la liniile de creditare, voi cere ca România și celelalte regiuni cu nevoie ridicată de finanțare să beneficieze de sprijin tehnic de la Comisia Europeană, de la Banca Europeană de Investiții și de la experți europeni. Experiența ne-a arătat că țările care vor avea cea mai mare nevoie de finanțare au cea mai mică experiență în a atrage împrumuturi prin aceste tipuri de instrumente financiare. De aceea este nevoie de sprijin tehnic pentru a ne asigura că banii ajung acolo unde într-adevăr este nevoie de ei”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Aproximativ jumătate din cele 1.000 miliarde de euro ar trebui să provină de la bugetul UE prin diferite programe care contribuie la proiectele climatice și de mediu, de exemplu prin fonduri agricole, Fondul de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Orizont Europe, LIFE. Aceste investiții ar atrage 114 miliarde de euro în cofinanțare de către statele membre. Se preconizează că aproximativ 300 de miliarde de euro din investiții private și publice vor fi mobilizate prin intermediul fondurilor InvestEU și ETS, iar alte 100 de miliarde de euro ar trebui atrase folosind noul Mecanism pentru o tranziție justă, conceput pentru a sprijini regiunile și comunitățile care sunt cele mai afectate de tranziția ecologică, de exemplu regiuni care depind în mare măsură de cărbune, se arată într-o informare a Parlamentului European.

Ce își propune Siegfried Mureșan

Ca raportor, mă voi asigura că planul de investiții al Pactului Ecologic European va duce și la creștere economică, în paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor.

Un alt obiectiv este să sprijinim cu prioritate țările și regiunile mai puțin dezvoltate, care au cea mai mare nevoie de finanțare europeană pentru a ajunge la o economie verde.

Acest lucru este foarte important pentru noi, fiindcă în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia și Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene.”

Ce spun europenii?

Studiile europene arată că:

  • 93 % din europeni consideră că schimbările climatice constituie o problemă gravă;
  • 93% din europeni au întreprins cel puțin o acțiune pentru a combate schimbările climatice;
  • 79 % din europeni sunt de acord că întreprinderea de acțiuni în domeniul schimbărilor climatice va duce la inovare.

Obiectivele principale ale Pactului Ecologic:

  • Decarbonizarea sectorului energetic. Producția și utilizarea energiei reprezintă peste 75 % din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE;
  • Renovarea clădirilor. Clădirile sunt responsabile de 40 % din consumul de energie;
  • Sprijinirea industriei în activitățile de inovare. Industria europeană utilizează materiale reciclate în proporție de doar 12 %;
  • Introducerea unor forme de transport privat și public mai puțin poluante, și mai ieftine. Transporturile reprezintă 25 % din emisii.

De asemenea, Comisia Europeană își propune reducerea impactului asupra mediului al sectoarelor de prelucrare a produselor alimentare și a comerțului cu amănuntul, prin măsuri adecvate de transport, depozitare, ambalare și în privința deșeurilor alimentare, iar la nivelul UE să se lanseze un proces de identificare a noilor produse alimentare și furajere inovatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram