SUA lovesc în produsele agroalimentare europene ca răspuns la litigiul Airbus-Boeing

Uniunea Europeană trebuie să acționeze rapid pentru a ajuta fermierii UE afectați nejustificat de tarifele americane nou impuse, în valoare totală de 6,8 miliarde de euro, este declarația de joi, 28 noiembrie, a Parlamentului European.

Vor fi afectate de noile tarife exporturi de produse agroalimentare în valoare de 4,3 miliarde euro, 60% din valoarea totală a măsurilor de retorsiune, care se vor ridica la 1,1 miliarde euro.

Deputații își exprimă îngrijorarea cu privire la daunele colaterale suferite de agricultura europeană și de sectorul alimentar, din cauza unei dispute într-un domeniu care nu are legătură cu acestea – litigiul Airbus / Boeing – și deplâng decizia SUA de a impune taxe sporite asupra mai multor produse agricole, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Sancțiunile impuse de Statele Unite ale Amercii au primit undă verde de la Organizația Mondială a Comerțului la începutul lunii octombrie, când a autorizat SUA să ia măsuri de retorsiune față de exporturile UE, ca răspuns la litigiul referitor la subvențiile primite de Airbus.

Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Germania și Irlanda suportă aproximativ 95% din tarifele care afectează exporturi agricole în valoare de 3,5 miliarde de euro.

Produsele UE cele mai afectate sunt cele cu o valoare adăugată ridicată și care sunt adesea protejate în conformitate cu schemele de calitate ale UE, precum vinurile și băuturile spirtoase, uleiul de măsline și produsele lactate (untul și brânza), notează comunicatul Parlamentului European (PE). Altele includ măsline, carne de porc, cafea, biscuiți dulci, fructe procesate, citrice, midii, lichioruri și cașmir. PE apreciază că tarifele au fost concepute astfel încât să afecteze în mod inegal diferite state membre, în încercarea de a diviza poziția Uniunii, și subliniază necesitatea unui răspuns coordonat și armonizat al UE la sancțiunile impuse de SUA. Pe de altă parte, PE recomandă intensificarea acțiunilor de promovare a produselor europene atât pe piața americană cât și pe piețe alternative.

Parlamentul European îndeamnă Comisia să depună eforturi pentru a găsi o soluție în vederea aplanării tensiunilor comerciale UE-SUA și subliniază că, în aceste condiții, este esențial să se evite reducerile suplimentare la bugetul PAC și să se continue reforma rezervei de criză a PAC, deoarece sectorul agricol este din ce în ce mai afectat de volatilitate și de crize internaționale motivate politic, care necesită un răspuns bugetar puternic și eficient”.

SUA este prima destinație a exporturilor agricole din UE. În 2018, valoarea exporturilor acestor produse pe piața americană a ajuns la 22,3 miliarde de euro (16,2% din totalul exporturilor de produse agroalimentare).

Măsurile de retorsiune luate de SUA vin într-un context în care producătorii europeni se confruntă cu instabilitate și incertitudine pe piața internă deja perturbată de embargoul impus de Rusia și care, în plus, trebuie să se pregătească pentru consecințele economice ale eventualei retrageri a Marii Britanii din UE, se arată în Rezoluția Parlamentului European din data de 28 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram