Temperaturi mai ridicate față de normal și în perioada 15-21 februarie

În intervalul 15-21 februarie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3…11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, în majoritatea zonelor de cultură, potrtivir prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4…16°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura minimă a aeruluiva fi cuprinsă între -10…6°C în aproape toate regiunile, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheț la sol. Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

Rezerva de umiditate, scăzută

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternicăși extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei și Moldovei, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat în vestul și sudul Munteniei, sudul Olteniei și al Crișanei. Aprovizionarea cu apă a solului, va prezenta valori satisfăcătoare pânăla apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, Crișana, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul și sud-estul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul și sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului. Starea de vegetaţie a culturilor agricole Pe ansamblu, culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. De asemenea, pe fondul regimului termic mai ridicat din aer şi sol, local vor fi posibile reluări lente și temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, în special la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%). Rapiţa înfiinţată în perioada optimă pe suprafeţe restrânse îşi va continua înfrunzirea (4-12 frunze), starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se în general medie spre slabă. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile. Pe terenurile cu expoziţie sudică, izolat se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile pomicole timpurii de sâmburoase. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar, în majoritatea regiunilor agricole.

Recomandările specialiștilor

Pentru perioada amintită, specialiștii în agometeorologie recomandă efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomicole şi viticole. De asemenea, se recomandă efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadăşi cu îngheţsuperficial la sol. Totodată, este necesară și aplicarea îngrăşămintelor organice în plantaţiile pomi-viticole. Nu în ultimul rând administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă ar trebui făcută în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram