Terenurile agricole ar putea fi înregistrate cadastral, în proporție de 85%, până la sfârșitul anului

cadastral fermier in romania

Anul acesta, 85% din totalul suprafeței agricole subvenționate prin APIA va fi înregistrată cadastral, dacă termenele asumate prin lucrările cadastrale vor fi respectate, deoarece, până la sfârșitul anului, ar trebui finalizate lucrările de cadastru pentru 4,1 milioane de hectare (43%).

Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) a fost demarat în anul 2005. Timp de un deceniu, viteza de lucru a programului a fost mai mult decât modestă. Abia în anul 2015, o dată cu adoparea unei legislații specifice și cu derularea unor programe cu fonduri europene, programul național de cadastru și carte funciară a căpătat mai multă viteză. Scopul programului este înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților din România într-un sistem integrat de cadastru și carte funciară.

Terenurile agricole înregistrate cadastral, în proporție de 85%

Programul are și câteva ținte concrete de atins, cum sunt finalizarea înregistrării terenurilor agricole, până în anul 2020, și deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toate proprietățile din România, până în anul 2023. Ritmul în care avansează programul ridică, însă, semne de întrebare în ceea ce privește respectarea termenelor asumate.

Din totalul de 3.181 de unități administrativ-teritoriale existente în România, până la începutul lunii iulie 2019 au fost finalizate înregistrările cadastrale pentru 69 de unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață de teren totală de aproximativ un million de hectare.

În acest moment, se află în derulare lucrări de înregistrare pentru 2.274 de unități teritoriale cu o suprafață estimată de 4,2 milioane de hectare. Ieri, de exemplu, au fost lansate procedurile de licitație pentru efectuarea serviciilor de cadastrare pentru încă 24 de localități din șase județe (Constanța, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiș și Vaslui), cu o suprafață totală de aproximativ 196.000 de hectare. Costurile lucrărilor se ridică la aproximativ 25,6 milioane lei și ar trebui finalizate în doi ani.

9,54 milioane hectare de teren agricol subvenționate de APIA

În România, sunt subvenționate de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) 9,54 milioane hectare de teren agricol. Dintre acestea, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 4,081 milioane hectare și sunt contractate, cu termen de finalizare până la sfârșitul anului, încă aproximativ 4,1 milioane de hectare. Dacă termenele de execuție vor fi respectate, ar trebui ca, până la sfârșitul acestui an, 85% din totalul suprafeței subvenționate prin intermediul APIA să fie înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

În ceea ce privește locuințele, 7,69 milioane, adică 88% din numărul total de 8,7 milioane de locuințe, sunt înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Dintre locuințele înregistrate, aproximativ 1,5 milioane au fost înscrise gratuit.

Efectul progresului făcut în cadastrarea proprietăților imobiliare a dus la creșterea numărului de extrase de carte funciară obținute de public exclusiv online.

Anul trecut, au fost obținute prin informare online aproximativ 446.000 de extrase de carte funciară, iar în primele șase luni ale acestui an au fost transmise aproximativ 404.000 de extrase de carte funciară.

 

Urmăriți și spotul realizat de ANCPI pentru acest program!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram