The New York Times: Politicieni de vârf, critici ai Bruxelles-ului, strâng milioane de euro din subvenții agricole pentru ei sau grupurile lor de interese

Un material recent al Euronews aduce în atenția opiniei publice europene practici ale unor politicieni de vârf care accesează subvenții agricole comunitare, citând un articol amplu redactat de cotidianul american The New York Times.

Conform Euronews, pe baza relatărilor cotidianului american făcute în urma anchetelor efectuate în câteva țări din fostul bloc comunist, subvențiile agricole ale Uniunii Europene ajung mai degrabă la politicieni populiști, antidemocratici, și la cercurile lor de afaceri.

The New York Times scrie că, în fiecare an, blocul celor 28 de țări europene plătește 65 de miliarde de dolari (aproximativ 59 de miliarde de euro) sub formă de subvenții agricole destinate să sprijine fermierii de pe continent și să mențină în viață comunitățile rurale, dar există politicieni din fostul bloc comunist, conform anchetelor jurnaliștilor americani, puternici și conectați la instituțiile de resort, care atrag cea mai mare parte a subvențiilor europene. The New York Times expune cazul premierului ungar Victor Orban, un critic dur al Bruxelles-ului și al elitelor europene, dar „fericit să accepte banii Uniunii Europene”, al premierului ceh, Andrej Babis, care „a strâns zeci de milioane de dolari în subvenții doar anul trecut” și exemplele continuă cu situații similare în Slovacia și Bulgaria. Jurnaliștii care au publicat în The New York Times apreciază aceste practici ca fiind abuzive, specifice unui feudalism de tip modern și nu se sfiesc să vorbească despre „mafii agricole” în Slovacia (recunoscute de procurorul superior, conform The New York Times) sau acte de corupție în Bulgaria, unde 75% din principalul tip de subvenție agricolă europeană din țară ajunge în mâinile a aproximativ 100 de entități.

Euronews scrie că această problemă, a acordării subvențiilor agricole comunitare, poate fi pusă pe ordinea de zi a Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European în perioada următoare.

Politicianul român, europarlamentarul Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe și fost comisar UE, citat de Euronews, declară: „Este din ce în ce mai dificil să le explici oamenilor de ce este nevoie de bani mai mulți pentru susținerea celor mai mari oameni de afaceri. Și nu este problema de a da bani, ci de ce oferim bani publici necondiționat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram