Tocanul de oaie gorjenesc, produs traditional atestat

Tocanul de oaie a devenit primul produs traditional atestat in judetul Gorj. Este o mancare pe care o gatesc oierii de secole, dar acum este inregistrata si la OSIM, iar o ciobanita se mandreste ca a devenit primul producator traditional recunoscut in Gorj. Preparatul a fost gustat si de ministrul Agriculturii la o stana de pe Transalpina. Ministerul Agriculturii a avut multe cerinte pentru a declara produsul drept unul traditional, precizează TVR 1.

Ghid de bune practici privind atestarea produselor tradiţionale

Există și un Ghid de bune practici privind atestarea produselor tradiţionale, un material de informare a potenţialilor beneficiari ai Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, privind atestarea produselor tradiţionale.

Ordinul comun nr. 724/1082/360/2013 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor stabileşte condiţiile şi criteriilor de eligibilitate pentru atestarea produselor tradiţionale.

Ghidul de bune practici privind atestarea produselor tradiţionale se adresează specialiştilor din cadrul Direcţiilor Agricole Judeţene şi a mun. Bucureşti, specialiştilor Camerelor Agricole Judeţene, operatorilor economici interesaţi de reatestarea/ atestarea unui produs tradiţional.

Ghidul prezintă condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi atestat ca „produs tradiţional” precum şi documentaţia necesară pentru înregistrarea produsului în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. În cadrul ghidului de bune practici este descrisă procedura care trebuie aplicată de funcţionarii publici din cadrul DAJ-urilor şi MADR în cazul înregistrării unui produs tradiţional.

Ghidul de bune practici privind atestarea produselor tradiţionale s-a realizat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia Generală Industrie Alimentară, Serviciul politic de calitate, Compartimentul produse tradiţionale şi dezvoltare durabilă

 

Puteți descărca GHIDUL aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram