Trump vrea să aducă cercetătorii mai aproape de fermierii americani. Funcționarii de la USDA relocați în Kansas City, sub amenințarea concedierilor

Administrația Trump a decis restructurarea Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).

Administrația Trump a decis restructurarea Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), invocând necesitatea reducerii cheltuielilor, pe de o parte, și a aducerii cercetătorilor mai aproape de fermieri, pe de altă parte.

Restructurarea presupune disponibilizări de personal, potrivit declarațiilor unor cercetători, dar și relocarea a 547 de angajați din zona Metropolitană a Washingtonului în Kansas City, operațiune care ar trebui să fie finalizată, în cea mai mare parte, până la 30 septembrie a.c. Sunt vizați pentru a fi relocați funcționari federali din Serviciul de Cercetare Economică (ERS) și Institutul Național de Alimentație și Agricultură (NIFA), alternativele pentru aceștia fiind ori acceptarea mutării, într-un bloc de birouri din Kansas City, ori concedierea, informează Euronews. Din această mutare, se așteaptă economii de 300 de milioane de dolari pe termen de 15 ani, adică 20 de milioane de dolari pe an, ceea ce va permite, conform oficialilor americani, o finanțare mai mare pentru cercetarea unor nevoi critice precum prosperitatea rurală și competitivitatea agriculturii SUA.

12 miliarde de dolari, pentru a-i sprijini pe fermierii americani afectați de războiul tarifar

Planul de relocare a funcționarilor USDA s-a confruntat cu reacții diverse. Cercetătorii nu știu ce se va întâmpla cu proiectele lor în curs. Nu știu dacă studiile pe care le desfășoară în fiecare an vor continua. Sunt cercetători care cred că nu cheltuielile și grija față de contribuabili sunt motivele regândirii organizării USDA, ci reacția la o mare parte a activității de cercetare, profund incomodă pentru actuala administrație a SUA, care nu dorește să audă analizele nepartizane care nu respectă planurile și narațiunea lor. Ei cred că administrația SUA vrea să reducă la tăcere munca pe care o fac și exemplifică studiul cu privire la efectele legii fiscale din 2017 asupra fermelor familiale, dar și raportul care relevă impactul major asupra economiei americane pe care îl are războiul comercial cu China.

Recent, USDA a anunțat că în urma litigiului comercial, exporturile în China au scăzut cu 22 de milioane de tone doar la soia și că 7,7 miliarde de dolari, dintr-un pachet de 12 miliarde de dolari, au fost cheltuiți pentru a-i sprijini pe fermierii americani afectați de acest război tarifar. USDA apreciază, de asemenea, că exporturile fermelor americane către China vor scădea cu 1,9 miliarde de dolari în 2019, potrivit NBC News.

Surse din interiorul ERS vorbesc despre o reducere a personalului agenției cu aproape 50%, de la 329 la 160 de funcționari, conform bugetului propus de Trump pentru 2020. Secretarul american al agriculturii, Sonny Perdue, nu a comentat aceste relatări ale cercetătorilor, informează Euronews. Deși restructurarea USDA a fost anunțată cu un an în urmă, funcționarii par să nu fie pregătiți pentru acest moment. Ei invocă faptul că noua locație le-a fost comunicată cu doar trei luni înainte de data programată pentru finalizarea procesului de relocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram