Ucraina pregătește o lege pentru vânzarea de terenuri agricole către companii. Schimbarea legislației agricole este și pe agenda României. Camera Deputaților are trei priorități în domeniu

Ucraina, al doilea mare exportator de cereale din regiunea Mării Negre, după Rusia, face loc capitalismului pe piața funciară. Guvernul noului președinte ucrainean, Volodymyr Zelenski, pregătește un proiect de lege care vizează admiterea companiilor la achiziționarea de terenuri și care ar urma să fie public în următoarele două săptămâni, informează firma de consultanță franceză Agritel. Ministrul ucrainean al agriculturii consideră, însă, că disponibilitatea președintelui Zelenski de a deschide total piața către persoanele juridice este pripită și propune o gradualizare a accesului la achiziția de terenuri, prin introducerea unor restricții. Potrivit Agritel, în acest sens, se pregătesc mai multe proiecte de lege care urmează să fie înaintate Parlamentului ucrainean.

Ucraina se află în topul primilor 10 producători globali la principalele culturi agricole (primul loc la floarea-soarelui, locul cinci la rapiță și la orz, locul șase la porumb, locul șapte la grâu), dar randamentele la hectar sunt reduse. Intrarea companiilor în activitatea de exploatare a terenurilor agricole înseamnă și investiții în domeniu, în viitor, și, implicit, creșterea producțiilor printr-o mai bună adaptare a culturilor la condițiile climatice.

Ucraina este principalul competitor al României în regiunea Mării Negre, după Rusia, la exportul de grâu, pentru care sezonul de vânzare a început. Însă Ucraina este un competitor serios și pentru principalul producător european de grâu, Franța, alături de Rusia și Argentina. Grâul francez trebuie să găsească piețe externe de desfacere pentru aproximativ 20 de milioane de tone în acest an comercial, apreciază Agritel, în condițiile recoltei record de aproximativ 39 de milioane de tone. Algeria, Marocul și Egiptul au fost principalele trei destinații ale grâului francez în anul comercial 2018/2019.

Ucraina a obținut, de asemenea, o producție importantă de grâu în acest an comercial, de peste 28 de milioane de tone, și a exportat, de la 1 iulie a.c., 3,7 milioane tone de grâu, cu peste două milioane de tone mai mult decât Franța. Ucraina este al doilea mare exportator de grâu ușor, după Rusia, pentru Uniunea Europeană și primul furnizor de porumb (al patrulea exportator global) și de rapiță (al doilea exportator global), conform datelor de import ale Uniunii Europene ale anului comercial care s-a încheiat la 30 iunie a.c.

Cotații ale grâului la bursa de la Paris și pe piața românească

La bursa Euronext Paris, cotația grâului pentru morărit este, astăzi, 165,5 euro/tonă, pentru contractele cu livrare în luna septembrie a.c., și de 169,25 pentru contractele cu livrare în luna decembrie a.c. Prețurile medii de tranzacționare a grâului pe piața românească, conform BRM, au fost, în săptămâna 7 – 13 august a.c., astfel:

– 695 lei/tonă, cu livrare în Vestul țării

– 711 lei/tonă, cu livrare în Estul țării

– 663 lei/tonă, cu livrare în Sudul țării

– 809 lei/tonă, FOB Constanța

Schimbarea legislației în domeniul agricol se află și pe agenda Parlamentului României

România pregătește schimbări care vizează legislația în domeniul agricol. Trei proiecte de legi sunt pe agenda deputaților din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice pentru a fi discutate în sesiunea parlamentară din această toamnă. Este vorba despre legea vânzării terenurilor agricole, legea comasării terenurilor și un proiect de lege a solului pe care deputații doresc să-l inițieze în următoarea sesiune parlamentară, scrie publicația electronică perol.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram