UE extinde interdicția de export pentru carnea de porc din România la 29 de județe

Pesta Procină Africană (PPA) continuă să se extindă agresiv pe teritoriul României, în lipsa unor măsuri eficiente de combatere. În acest context, Comisia Europeană a decis să extindă restricțiile la exportul de carne de porc din România la 29 de județe. Astfel, la cele 25 de județe cărora li se aplica interdicția, au fost adăugate încă patru: Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ.

„Ultimele focare în ferme industriale au apărut în ultimele două săptămâni, unul la o fermă cu aproximativ 5.000 de capete de porci din Călărași și la una cu 20.000 de capete în județul Argeș, acestea fiind deja închise”, a declarat, pentru Fermier în România, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși.

În încercarea de a reglementa creșterea porcilor în gospodăriile populației, ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică, recent, un ordin prin care stabilește că numărul porcilor crescuți în gospodărie pentru autoconsum nu poate fi mai mare de cinci. Cei care cresc peste cinci porci ar urma să fie obligați să-și înființeze firmă.

Plenul Parlamentului European a votat, miercuri, 23 octombrie, propria poziție asupra Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2020. Bugetul cuprinde și 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România. Aceste fonduri au fost alocate în urma amendamentelor depuse de europarlamentarii PNL Siegfried Mureșan, Mircea Hava (membri în Comisia pentru bugete a Parlamentului European), Daniel Buda și Dan Motreanu (membri în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European). Astfel, 30 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, în special pentru sprijinirea pieței produselor din carne de porc care a avut de suferit din cauza prezenței virusului. În plus, vor fi alocate și 20 de milioane de euro către Fondul pentru măsuri de urgență privind sănătatea animalelor și a plantelor din cadrul Programului pentru Produse și Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeană.

Potrivit ultemelor date publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Pesta Porcină Africană  evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram