Umăr lângă umăr, Franța și Germania înăspresc condițiile de bunăstare a animalelor în Uniunea Europeană

Grija pentru bunăstarea animalelor atinge cote înalte în rândul consumatorilor occidentali. Politicienii europeni sunt obligaţi să răspundă noului val de opinii în privinţa protejării animalelor.

Germania vrea să introducă un nou sistem de etichetare a produselor care să transmită informații privind modul în care sunt tratate animalele. Propunerea a fost înaintată Consiliului de miniștri ai agriculturii reuniți luni, 27 ianuarie, la Bruxelles, și s-a bucurat de o largă susținere din partea statelor membre, relevă publicația La France agricole.

Franța schimbă regulile. Germania i se alătură

După dezbateri care au durat mai multe luni, Franța introduce noi măsuri în privința bunăstării animalelor, de la sfârșitul anului viitor. Interzicerea castrării pe viu a purceluşilor şi „eliminarea” puilor masculi, două practici actuale extrem de criticate de ONG-uri franceze, sunt printre măsurile anunțate marți, 28 ianuarie a.c., de Didier Guillaume, ministrul francez al agriculturii, potrivit publicației franceze. „Ne dorim să conciliem sensibilitățile animalelor, munca fermierilor și atenția tot mai sporită a societății pe aceste teme legate de bunăstarea animalelor”, a spus Guillaume cu ocazia lansării programului de măsuri.

Decizia francezilor a fost luată în urma mai multor consultări cu autoritățile germane, pentru a ajunge la un consens privind implementarea simultană a acestor măsuri, de către cele două state. Germania va introduce și ea aceste măsuri la sfârșitul anului viitor.

Pentru respectarea noilor reguli se vor emite regulamente sau, dacă va fi cazul, reglementarea se va face printr-o nouă lege, anunță La France agricole.

Propuneri ca finanțarea europeană să fie condiționată de respectarea bunăstării animalelor

Începând cu anul 2020, Franța va finanța doar fermele de animale care respectă standardele de bunăstare și negociez cu omologii europeni ca finanțarea, în viitor, prin politica agricolă comună, să fie condiționată de respectarea bunăstării animalelor”, a declarat ministrul francez al agriculturii.

Noile măsuri vizează și ameliorarea condițiilor de transport al animalelor, prin intensificarea controalelor realizate de către medicii veterinari privați împuterniciți de stat în acest sens, creșterea sancțiunilor în cazul nerespectării regulilor europene, monitorizarea permanentă a temperaturii animalelor în timpul transportului și înregistarea valorilor într-un registru special. De asemenea, francezii vor să introducă un sistem de supraveghere video în abatoare, iar câteva întreprinderi s-au oferit deja să experimenteze acest model.

Decizia autorităților franceze este un răspuns favorabil la cerințele scietății civile. Consumatorii francezi au fost oripilați după ce mai multe posturi de televiziune au transmis imagini care ilustrau condițiile extreme în care sunt crescute animalele în ferme și chinurile prin care trec în abatoare, potrivit RFI România. Mulţi francezi au recunoscut că şi-au schimbat obiceiurile alimentare după ce au vizionat aceste imagini, iar asociaţiile de protecţie a animalelor au cerut administraţiei centrale să intervină pentru a asigura o mai bună protecţie a acestor fiinţe vii, relevă postul de radio citat. Fermierii au protestat, în toamna anului trecut, reclamând că sunt victimele unei campanii de denigrare din partea societăţii civile și au invitat consumatorii să urmărească parcursul unui animal.

Propunerea ministrului german al agriculturii, susținută în Consiliul de miniștri reuniți la Bruxelles

Germania a depus luni, 27 ianuarie, o inițiativă în cadrul Consiliului de miniștri ai agriculturii din statele membre reuniți la Bruxelles în favoarea introducerii unui sistem standard de etichetare a produselor animale prin care consumatorii să poată să fie informați asupra modului de creștere a animalelor și a bunăstării acestora. Inițiativa Germaniei a primit o susținere largă din partea statelor membre. „Noi pledăm pentru o etichetare în materie de bunăstarea animalelor, asemănătoare cu eticheta bio”, a declarat Julia Klöckner, ministrul german al agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram