Un acord pentru taxe zero în schimburile comerciale cu Vietnamul

După opt ani de negocieri, Uniunea Europeană și Vietnam ar putea ajunge la un acord comercial final care vizează eliminarea a aproape tuturor tarifelor comerciale după votul Parlamentului European, programat pentru data de 12 februarie a.c.

Acordul prevede eliminarea a 99% din tarifele aplicate în schimburile comerciale dintre cele două piețe, anunță Parlamentul European. Țările membre ale Uniunii Europene exportă în Vietnam, în principal, produse agricole, orz, grâu, malț, carne de pasăre și de porc, vin, mașini și echipamente de transport, produse chimice și importă echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare.

Conform estimărilor europene, exporturile UE către Vietnam în perspectiva acordului de liber schimb ar urma să crească cu 8,3 miliarde euro anual, până în anul 2035, iar fiecare miliard de euro exportat creează în Uniune aproximativ 14.000 locuri de muncă. Exporturile suplimentare ale Vietnamului în UE sunt previzionate că vor crește cu 15 miliarde de euro anual. În 2018, Vietnam a exportat către UE bunuri în valoare de aproximativ 42,5 miliarde de euro, iar țările membre au exportat în total în valoare de aproximativ 13,8 miliarde de euro. Perspectivele de creștere a schimburilor comerciale sunt bazate pe avantajele eliminării taxelor și a atractivității pieței vietnameze, o economie cu o dinamică de 6% – 7% anual.

După votul eurodeputaților, dacă acordul va trece de Parlamentul European, Comisia va avea un mandat pentru a-l pune în aplicare imediat și nu mai este nevoie de aprobarea parlamentelor naționale. Trecerea la tarifele zero și reducerea barierelor netarifare vor avea loc treptat, până în 2035.

Parlamentul European va vota și un acord de protecție a investițiilor UE-Vietnam, dar acesta va avea nevoie de aprobarea tuturor parlamentelor din Uniune și va dura mai mult timp, a declarat raportorul Geert Bourgeois.

Bourgeois a explicat importanța acordului de liber schimb pentru UE din punct de vedere geopolitic. „China este vecina Vietnamului; există, de asemenea, relații strânse cu SUA. Este foarte important să ne consolidăm legăturile cu țara. Negociem de opt ani și este important să ajungem la un acord acum. Dacă nu, sunt sigur că relațiile între China și Vietnam vor deveni mai importante”, a precizat eurodeputatul belgian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram