Un împrumut BERD va ajuta Turcia să devină cel mai mare procesator de soia din estul Europei. Turcia este principal importator de boabe de soia din România

Grupul agroindustrial Sodrugestvo, cu sediul în Luxemburg, își dezvoltă afacerile din estul Europei și vrea să devină un puternic lider regional în procesarea soia, cu ajutorul unui împrumut contractat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în valoare de 90 de milioane de dolari.

Cea mai mare parte din această sumă, aproximativ 80 de milioane de dolari, ar urma să fie utilizată pentru achiziționarea unei fabrici de prelucrare a semințelor agricole din Izmir, Turcia. Sodrugestvo intenționează să îmbunătățească performanțele instalațiilor sale din Turcia, astfel încât să devină lider în domeniul procesării soia, în țară și în regiunea mediteraneană.

10 milioane de dolari vor fi folosiți pentru a stimula rețeaua de furnizori agricoli din estul Europei.

Sodrugestvo Group, procesator de produse agricole și comerciant, deține cel mai mare complex de prelucrare a soia din Europa și se află printre primii 20 de procesatori de soia din lume. Are filiale în Polonia, Rusia, Serbia, Turcia, Belarus, Brazilia, Paraguay și Ucraina.

Turcia este cel mai mare importator de boabe de soia din România, în perioada iulie – noiembrie 2019, și al doilea cumpărător, după Rusia, în anul comercial 2018/2019. Este, de asemenea, principalul importator de boabe de soia din Uniunea Europeană, acoperind 55,5% din cantitățile livrate de țările membre în statele extra-UE (în perioada 1 iulie 2019 – 26 ianuarie 2020).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram