Unde ajunge grâul românesc. Principalii importatori și cum arată prognoza FAO

Prognoza FAO privind producţia mondială de grâu în anul 2019 rămâne neschimbată faţă de raportul din luna februarie, la 757 milioane tone, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi lună a 2018, în mare parte datorită producţiei bune aşteptate în Uniunea Europeană, Federaţia Rusă şi în Ucraina, scrie Revista Ferma.

 

PRINCIPALII IMPORTATORI AI GRÂULUI ROMÂNESC

Potrivit datelor oferite de autorităţile portuare, în februarie a.c. România a exportat 303,25 mii tone de grâu, cu 88% mai mult decât în februarie 2018, dar cu 19% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului 2017. Sudanul şi Egiptul au fost principalii importatori ai grâului românesc în februarie 2019.

În perioada iulie 2018 – februarie 2019, România a exportat 3,7393 milioane tone de grâu, cu 10% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut, dar cu 7% mai puţin comparativ cu recordul înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului 2016/2017.

În perioada de raportare (iulie 2018 – februarie 2019), exporturile de grâu din România către Egipt au fost de 819 mii tone, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului 2017/2018. De asemenea, în perioada de referinţă s-a observat o cerere ridicată (pentru grâul românesc) din partea mai multor state UE (Germania, Italia, Olanda şi Marea Britanie), în special ca urmare a secetei înregistrate în vara trecută.

RUSIA: cel mai scump şi mai puţin competitiv grâu

Piaţa de export a grâului rusesc a închis prima săptămână a lunii aprilie a.c. fără o modificare substanţială a preţului. Valorile mari practicate pe piaţa internă la vânzările direct din fermă împiedică traderii să reducă preţul de export. Pe piaţa mondială de export, grâul rusesc continuă să fie cel mai scump şi mai puţin competitiv faţă de principalii furnizori internaţionali. Rezultatul ultimei licitaţii organizate de Egipt a confirmat lipsa de competitivitate a grâului rusesc pe piaţa de export. Ponderea grâului din Rusia în achiziţiile GASC (Egipt) în perioada iulie 2018 – martie 2019 este cea mai mică din sezonul 2015/2016. Conform informaţiilor preliminare (din surse comerciale), exporturile de grâu din Rusia în luna martie au fost cele mai scăzute în ultimii trei ani.

În Rusia, campania de semănat la grâul şi orzul de primăvară este în plină desfăşurare, iar condiţiile meteorologice sunt favorabile. Cu toate că progresul campaniei de primăvară este evident faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lucrările sunt, totuşi, mult în urmă faţă de anii anteriori.

 

UCRAINA: ritm încetinit al exporturilor

Ritmul exporturilor de grâu din Ucraina continuă să încetinească. Conform datelor preliminare, în luna martie ţara a exportat 839 mii tone de grâu, cel mai mic volum lunar de export din iunie 2017.
Ucraina a exportat 13,3 milioane tone de grâu în perioada iulie 2018 – martie 2019, în scădere cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut (iulie 2017 – martie 2018), dar cu 12,6% peste media ultimilor cinci ani realizată în această perioadă a anului.

În martie 2019, Ucraina a exportat grâu în principal către Egipt, Bangladesh, Indonezia şi Maroc.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram