Vânzările de produse agricole și animale vii, mai mici decât anul trecut

Vânzările de produse agricole și animale vii au scăzut în acest an, în perioada ianuarie – august, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de Institutul Național pentru Statistică (INS). Reducerea producțiilor agricole s-a reflectat în scăderea cu 14,1% a cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii în luna august a.c., comparativ cu aceeași lună din anul precedent. În primele opt luni din acest an, cumulat, vânzările au scăzut cu aproape 2% (serie brută).

INS a publicat și valoarea producției ramurii agricole din România în anul 2018, care s-a cifrat la 86,3 miliarde lei. Din această sumă, cea mai mare valoare este atribuită producției vegetale – 61,2 miliarde lei. 23,9 miliarde lei a reprezentat valoarea producției animale, restul i-a revenit serviciilor agricole, care au contribut cu 1,4% la valoarea producţiei ramurii agricole la nivel naţional, conform INS.

Cele mai mari valori ale producției vegetale sunt consemnate în regiunile Sud-Muntenia (12,4 miliarde lei), Sud-Est (11,7 miliarde lei), Nord-Est (9 miliarde lei), iar valori mai mici sunt înregistrate în Centru (5,3 miliarde lei), Vest (6,8 miliarde lei), Nord-Vest (7 miliarde lei).

Sectorul zootehnic din Nord-Estul țării a avut cea mai mare contribuție la valoarea totală a producției animale naționale, cu 4,5 miliarde lei. În ordine descrescătoare urmează regiunile Sud-Muntenia (3,7 miliarde lei), Nord-Vest și Centru (aproximativ 3,5 miliarde lei fiecare). Cele mai mici valori ale producției animale au fost înregistrate în regiunea Sud-Vest Oltenia (2,4 miliarde lei) și în Vest (2,8 miliarde lei).

Structura valorii producţiei ramurii agricole în anul 2018, pe regiuni de dezvoltare, este asemănătoare cu cea din anul precedent. Regiunea Bucureşti-Ilfov are o importanţă redusă din punct de vedere agricol, subliniază INS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram