Volum mai mic de pere destinat prelucrării

Producția de pere scade în toate statele membre ale Uniunii Europene în acest an, cu excepția Peninsulei Iberice și a Cehiei, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii (USDA). Deși consemnează cea mai pronunțată reducere a recoltei în acest an comercial, cu 30% comparativ cu anul trecut, Italia are cel mai mare impact în producția de pere a Uniunii Europene (UE), cu 25% din total. Împreună cu Olanda (18%), Belgia (15%), Spania (15%) și Portugalia (8%) reprezintă 80% din producția totală a UE.

În anul comercial 2019/2020, Uniunea Europeană are o producție de pere redusă cu peste 300.000 tone, ajungând până la puțin peste două milioane de tone, ceea ce îi determină pe analiști să preconizeze o creștere a prețurilor, inclusiv datorată cererii la export. China este a șaptea piață de export pentru perele din Uniune și, deși este o destinație relativ nouă, surse din industrie citate de USDA estimează că cererea chineză va crește în acest an.

Principala destinație pentru perele din UE este Belarus. Kazahstan, Georgia și Ucraina sunt piețe importante pentru Belgia și Olanda.

Statele membre UE importă pere, în special, din țări situate în emisfera sudică, precum Africa de Sud, Argentina și Chile. Sezonul achizițiilor începe din luna februarie, imediat după recoltarea în aceste țări, cu vârfuri în aprilie, și se încheie după luna iulie.

Deși producția de pere din UE va scădea în acest an, observatorii piețelor nu preconizează o creștere a importurilor la nivelul Uniunii, dar se așteaptă la un volum mai mic destinat procesării și anticipează că mai multe pere proaspete vor ajunge pe piața locală.

Consumul mediu pe cap de locuitor în Uniunea Europeană variază între 3,5 și 4 kg pe an, în funcție de ofertă și de preț. Cel mai mare consum se înregistrează în țările mari producătoare de pere – Italia (10 kg/an), Portugalia, Olanda, Grecia, Spania și Belgia. Cele mai mici piețe de consum sunt Ungaria, Slovacia, Polonia și Lituania, cu 2 kg/an sau mai puțin, potrivit USDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FermierinRomania @ Instagram